بانک مرکزی سال گذشته در اسفندماه، سهمیه ارز مسافران هوایی را به ۱۰۰۰ یورو افزایش داد و مدتی بعد پس از پایان تعطیلات نوروزی، این سقف را به ۵۰۰ یورو بازگرداند. اقدامی که شاید در اواخر سال جاری دوباره تکرار شود، اما با نرخ های جدید!
به گزارش اکو بانک :بانک مرکزی به ریاست فرزین به تازگی از تغییر سیاست ارزی با راهاندازی بازار ارز توافقی خبر داده، سازوکاری که با افزایش نرخ انواع ارز در مرکز مبادله آغاز شده است و در آینده نزدیک ابعاد جدیدتری را به خود میبیند.
در یکی دو سال اخیر، تصمیمات ارزی در بانک مرکزی با تغییراتی همراه بوده است. بهگونهای که زمانی از ضرورت عرضه و تقاضای ارز در سامانه نیما گفته میشد و حالا این بانک تصمیم گرفته است که سامانه نیما را خانهنشین کند و بازار ارز تجاری یا همان توافقی را کلید بزند. بازاری که راه رفته نیماست، اما با نرخهای جدید و البته گرانتر!
در این میان، بانک مرکزی تأکید داشته است که از ۲۶ آذرماه سال جاری، کلیه صادرکنندگان به منظور رفع تعهد صادراتی از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای خود را از طریق بازار ارز تجاری مرکزی مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند.
تأکید بانک مرکزی بر مرکز مبادله ایران در حالی است که نگاهی به نرخهای جدید در تابلوی معاملاتی مرکز مبادله نشان میدهد که با آغاز به کار بازار ارز تجاری، بهای اسکناسِ دلار، یورو، درهم و دینار دستخوش تغییرات افزایشی در این مرکز شده است. به گونهای که دیگر خبری از قیمت ۵۰ و چند هزار تومان برای اسکناس دلار نیست و نرخ جدید این ارز به بیش از ۶۱ هزار تومان در مرکز مبادله رسیده است که نسبت به پیش از شروع به کار سازوکار جدید ارزی در بانک مرکزی، افزایش حدود ۵۳۰۰ تومانی دارد. افزایش نرخی که برای متقاضیان نیازهای ارزی نظیر مسافری، دانشجویی و درمانی اهمیت زیادی دارد.
ارز مسافری به نرخ مرکز مبادله
طبق اعلام مرکز مبادله ایران، ۶۳ سرفصل ارز خدماتی در این مرکز تامین و تخصیص داده میشود که یکی از آنها ارز مسافرتی به صورت هوایی، زمینی، ریلی و دریایی است. هرچند بنا بر آخرین اطلاع رسانیهای مرکز مبادله ایران، به دلیل عدم استقرار زیرساختهای لازم در گذرگاههای مرزی، امکان دریافت ارز برای این منظور فراهم نیست، اما مسافران هوایی مشمول دریافت ۵۰۰ یورو اسکناس به عنوان ارز مسافری با نرخ مرکز مبادله ایران هستند.
از سوی دیگر، طبق تصمیمات بانک مرکزی، ارز مسافری به افراد کمتر از ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور تعلق نمیگیرد و فروش به آنها مجاز نیست. با این حال، بانک مرکزی سال گذشته در اسفندماه، سهمیه ارز مسافران هوایی را به ۱۰۰۰ یورو افزایش داد و مدتی بعد پس از پایان تعطیلات نوروزی، این سقف را به ۵۰۰ یورو بازگرداند. اقدامی که شاید در اواخر سال جاری دوباره تکرار شود.
آنچه مسلم است ۵۰۰ یورو ارز مسافری یا معادل آن به صورت دلاری، در حال حاضر با نرخ بیش از ۶۴ هزار تومان به ازای هر یورو و نرخ بیش از ۶۱ هزار تومان به ازای هر اسکناس دلار آمریکا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران محاسبه میشود.
قیمتهایی که افزایش قابل توجهی نسبت به چند روز قبل داشته است. به گونهای که حالا تهیه ۵۰۰ یورو ارز مسافری (معادل دلاری یا درهمی) در سفرهای هوایی با در نظر گرفتن کارمزد ۵ درصدی، حدود ۳۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نقدینگی نیاز دارد. هرچند همچنان فاصله معناداری میان بهای ارز در مرکز مبادله با بازار آزاد وجود دارد و اگر ارز مسافرتی در کشور مقصد خرج نشود، هنگام بازگشت به کشور، می تواند بخشی از هزینه سفر را جبران کند.