بازار ارز جذابیت سفته‌بازی خود را از دست داده است/طلا،ابزاری مهم برای حفظ ثبات مالی در زمان بحران

دلار

کارشناس امور پولی و بانکی گفت: بازار آزاد ارز عملاً جذابیت سفته‌بازی خود را از دست داده است.

به گزارش اکو بانک :فاطمه عبدالشاه، کارشناس امور پولی و بانکی اظهار داشت: در حالی که بازار آزاد ارز با کاهش تقاضای واقعی و افت محسوس حجم معاملات روبه‌رو است، منابع ارزی کشور نیاز‌های وارداتی را از مسیر رسمی و با سرعت مناسبی تأمین می‌کنند؛ این وضعیت می‌تواند نشانه‌ای از کنترل بازار باشد. در این بین، گزارش‌ها از عملکرد روان بازار ارز تجاری حکایت دارند؛ جایی که عمده نیاز‌های وارداتی کشور، با سرعت بالا و بدون تأخیر معنادار تأمین می‌شود.

وی افزود: می‌توان این وضعیت را نشانه‌ای از تثبیت نسبی نرخ ارز و تغییر رفتار معامله‌گران خرد ارزیابی کرد. به‌عبارتی، در غیاب انتظارات تورمی شدید و چشم‌انداز باثبات‌تر از جانب بانک مرکزی، بازار آزاد عملاً جذابیت سفته‌بازی خود را از دست داده است. این موضوع می‌تواند دستاوردی قابل توجه برای سیاست‌گذار ارزی محسوب شود، به‌ویژه در دورانی که التهابات ژئوپلیتیکی و تحریم‌ها می‌توانستند به‌راحتی بازار را دچار شوک کنند.

این کارشناس تاکید کرد: تسلط بازارساز بر بازار ارز موجب شد در جنگ ۱۲ روزه نرخ ارز تنها ۱۰ درصد رشد کند. پس از این که جنگ تمام شد نرخ ارز مجدداً به کانال قبلی بازگشت. البته پس از چند روز از آتش بس، نرخ ارز مقداری رشد کرد و دوباره عقب نشست. این رشد مقطعی ناشی از افزایش انتظارات تورمی بود، اما این موضوع هم توسط بازارساز در حال مدیریت است و احتمال دارد نرخ ارز به زودی به کانال ثبات خود یعنی نرخ دلار ۸۴ هزار تومانی باز گردد.

پشتوانه طلایی

عبدالشاه در ادامه به تدابیر بانک مرکزی برای تقویت پشتوانه پول ملی اشاره کرد و گفت: با ثبت واردات بیش از ۱۰۰ تن طلا در سال گذشته به ارزش تقریبی ۸ میلیارد دلار، مسیر تازه‌ای در سیاست‌گذاری مالی کشور شکل گرفته است؛ رویکردی که می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در تقویت ذخایر راهبردی و کنترل بازار ارز ایفا کند.

وی بیان کرد: در شرایطی که اقتصاد ایران تحت فشار تحریم‌ها و نوسانات ارزی قرار دارد، افزایش واردات طلا به‌عنوان دارایی امن، از سوی نهاد‌های اقتصادی یک حرکت حساب‌شده تلقی می‌شود. حجم بی‌سابقه واردات طلا در سال‌های گذشته نشان‌دهنده تغییری در اولویت‌های اقتصادی کشور و تمایل به کاهش وابستگی به ارز‌های خارجی مانند دلار و یورو است.

این کارشناس پولی و بانکی اظهار داشت: افزایش ذخایر طلای بانک مرکزی نه‌تنها در کوتاه‌مدت می‌تواند به افزایش اعتماد بازار و مهار شوک‌های ارزی کمک کند، بلکه در بلندمدت نیز ابزار مهمی برای حفظ ثبات مالی در زمان بحران خواهد بود.

عبدالشاه عنوان کرد: طلا به‌واسطه‌ی نقدشوندگی بالا و مقبولیت جهانی، جایگزینی مناسب برای بخشی از ذخایر ارزی است که ممکن است به دلیل محدودیت‌های بین‌المللی، در دسترس نباشند.

وی افزود: از سوی دیگر، این اقدام می‌تواند بخشی از یک استراتژی کلان‌تر برای تقویت توان مداخله دولت در بازار ارز و سکه باشد؛ به‌ویژه در دوره‌هایی که فشار تورمی و انتظارات منفی در جامعه افزایش می‌یابد.

این کارشناس پولی و بانکی خاطر نشان کرد: واردات گسترده طلا اگر با مدیریت شفاف، سیاست‌گذاری منسجم و نظارت دقیق همراه باشد، می‌تواند به پشتوانه‌ای مهم برای تقویت استقلال مالی کشور تبدیل شود. با توجه به استمرار فشار‌های خارجی، ابزار‌هایی مانند طلا می‌توانند نقش مکمل و حتی جایگزین برای ذخایر ارزی سنتی ایفا کنند؛ اما موفقیت نهایی آن به شیوه بهره‌برداری از این منابع بستگی دارد.

منبع:ایبِنا

لینک کوتاه خبر:

http://ecobank.news/?p=17206

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • تازه‌ها
  • داغ‌ترین خبرها

مهم‌ترین‌ها

پیشنهاد سردبیر