اختصاصی؛

در استیضاح وزیر اقتصاد ؛ حکایت FATF است نه نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی

FATF  یک فرصت برای اقتصاد ورشکسته و تقریبا ویران کشور است که از  طریق آن می‌توان به بهبود دسترسی به سیستم مالی بین‌المللی، افزایش جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط تجاری با سایر کشورها دست یافت،

داریوش فراهانی کارشناس اقتصادی در یاداشتی اختصاصی برای اکوبانک نوشت:

حدود ۷۵ نماینده مجلس شورای اسلامی طرح استیضاح وزیر اقتصاد را امضا کرده اند، این نمایندگان دلایل استیضاح را افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی و در نهایت کاهش قدرت خرید مردم  و .. عنوان کرده‌اند، اما حقیقت این است که پس از اعلام موافقت رهبر انقلاب با بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی وزیر اقتصاد،  یکباره طرح استیضاح وی شتاب گرفت .

جهت اطلاع این نمایندگان باید یادآوری کرد که در سال‌های اخیر، تحریم‌های اقتصادی و محدودیت‌های مالی بین‌المللی علیه ایران به چالش‌های بزرگی برای اقتصاد و زندگی روزمره ایرانیان تبدیل شده است و لازم است به نکات مهم در پیوستن به FATF را اشاره کنیم هرچند امیدی به پذیرفتن این محورهای مهم از سوی برخی تندروها وجود ندارد.

FATF  یک فرصت برای اقتصاد ورشکسته و تقریبا ویران کشور است که از  طریق آن می‌توان به بهبود دسترسی به سیستم مالی بین‌المللی، افزایش جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود روابط تجاری با سایر کشورها دست یافت، اما مهم‌ترین محور پیوستن به FATF ، ارتباط با کشورهای عضو این پیمان است که بیشترین سهم در GDP جهانی را دارند.GDP یا همان تولید ناخالص داخلی، یک شاخص اقتصادی است که مجموع ارزش پولی همه کالاها و خدمات نهایی تولیدشده در یک کشور یا منطقه را در یک دوره زمانی مشخص نشان می‌دهد.

کشورهای عضو FATF،  مانند ایالات‌متحده، چین، اتحادیه اروپا و ژاپن به دلیل اقتصادهای بزرگ و پیشرفته‌ای که دارند،نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی جهانی ایفا می‌کنند. طبق داده‌های بانک جهانی، تقریبا ۸۵‌درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی سهم این کشورهاست.

براساس داده‌های بانک جهانی،GDP جهانی در سال‌۲۰۲۳ تقریبا ۱۰۵‌تریلیون دلار بوده‌ حدود ۹۰‌تریلیون دلار آن سهم کشورهای عضو FATF است. همچنین سایرکشورها که در لیست خاکستری و تحت‌نظارت گروه ویژه اقدام مالی قراردارند، تقریبا ۱۴.۶‌درصد GDP جهانی را تشکیل می‌دهند. این آمار نشان‌دهنده تاثیر عظیم این کشورها بر اقتصاد جهانی است.

ایران به‌عنوان یکی از کشورهای مهم در منطقه خاورمیانه، با چالش‌های جدی در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مواجه است. FATF از سال‌۲۰۰۹ ایران را به دلیل عدم‌همگامی با استانداردهای جهانی در لیست کشورهایی قرارداده که نیاز به اقدامات متقابل‌دارند.این وضعیت نه‌تنها بر روابط بانکی و مالی ایران با سایر کشورها تاثیر منفی داشته‌است، بلکه بر جذب سرمایه‌گذاری خارجی و توسعه اقتصادی کشور نیز موثر بوده‌است.

بنابراین اگر کمی به چارچوب آن بنگریم می توانیم درک کنیم که پیوستن ایران به FATF چه گره های کوری را از اقتصاد کشور باز خواهد کرد ، البته ادبیات تندروی و رفتار افراطی هیچ گاه نمی‌تواند پذیرای حقیقت باشد.

لینک کوتاه خبر:

http://ecobank.news/?p=11322

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • تازه‌ها
  • داغ‌ترین خبرها

مهم‌ترین‌ها

پیشنهاد سردبیر