مناسبات تجاری تهران و قاهره در ۸ ماهه سال جاری به رشد قابل توجهی دست یافته است. این رقم که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶۷ درصد افزایش یافته، نشان از تحرک جدید در روابط اقتصادی دو پایتخت است.
به گزارش اکو بانک؛ همزمان با سفر رییس جمهور به مصر مناسبات تجاری این دو کشور مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس دادههای اعلام شده از سوی خانه صمت ایران، ارزش تجارت دو کشور در ۸ ماه سال جاری برابر با ۱۷ میلیون و ۱۸۶ هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشدی ۶۷ درصدی داشته است. هرچند ایران توانسته مناسبات تجاری خود با این کشور را بهبود دهد، اما ارزیابیها نشان میدهد سهم ایران از بازار ۱۱۵ میلیارد دلار این کشور تنها ۱۷ میلیون دلار است، رقمی اندک که تلاش چندجانبه ایران برای توسعه آن نیاز است.
مسعود پزشکیان روز گذشته به منظور شرکت در اجلاس گروه دی ۸ به مصر سفر کرد. نشستی که با حضور مقامات کشورهای در حال توسعه برگزار میشود و فرصتی برای تبادل نظر پیرامون مسائل اقتصادی و سیاسی را به وجود میآورد. با توجه به اینکه آخرین سفر رسمی رئیسجمهور ایران به مصر ۱۲ سال پیش انجام شده است، این سفر میتواند فصل جدیدی در روابط دو کشور را رقم بزند.
روابط تهران و قاهره در شرف بهبود
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت ، معدن و تجارت ایران، همزمان با سفر رئیس جمهور به مصر برای شرکت در اجلاس دی هشت اظهار داشت: تجارت کشورمان با مصر همانند روابط سیاسی فراز و نشیبهای بسیاری داشته، اما همزمان با نزدیک شدن روابط سیاسی و عضویت دو کشور در بریکس شاهد افزایش نسبی تجارت مستقیم بین دو کشور هستیم.
سید روح اله لطیفی افزود: در ۸ ماهه نخست امسال بیش از ۳۵ هزار و ۸۸۳ تن کالا به ارزش ۱۷ میلیون و ۱۸۶ هزار و ۳۴۸ دلار بین دو کشور تبادل شد که این میزان در مقایسه با مدت مشابه، ۶۵ درصد در وزن و ۶۷ درصد در ارزش با افزایش همراه بوده است.
براساس گزارش خانه صمت، سهم صادرات ایران به مصر از این میزان تجارت، ۲۸ هزار و ۱۱۶ تن کالا به ارزش ۱۳ میلیون و ۷۹۸ هزار و ۴۷۶ دلار بود که نسبت به مدت مشابه با رشد ۳۰ درصدی در وزن و ۴۱ درصدی در ارزش همراه بوده است و واردات ایران از مصر نیز هفت هزار و ۷۶۷ تن کالا به ارزش سه میلیون و ۳۸۷ هزار و ۸۷۲ دلار بوده که رشد ۵۹۲ درصدی در ارزش را نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد بودیم.
تجارت خارجی مصر در سال ۲۰۲۳
وی در خصوص تجارت خارجی مصر افزود: مصر در سال ۲۰۲۳ میلادی حدود ۱۱۵ میلیارد دلار تجارت خارجی داشته که از این میزان ۷۲.۴ میلیارد دلار واردات و ۴۲.۵ میلیارد دلار صادرات این کشور بوده که از مجموع صادرات این سال ۲۸.۵ میلیارد دلار ،غیر نفتی و ۱۴ میلیارد دلار صادرات نفت و برق بوده است.
براساس دادههای اعلام شده، پوشاک آماده با ۲.۳ میلیارد دلار، کود اوره با ۲.۱ میلیارد دلار، پلاستیک با دو میلیارد دلار و گاز طبیعی با یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار عمده ترین کالاهای صادراتی مصر در سال ۲۰۲۳ بودند. همچنین در این مدت ترکیه با خرید ۴.۵ میلیارد دلار مقصد نخست صادرات مصر در سال ۲۰۲۳ بود و بعد از آن ایتالیا و عربستان در رتبه های بعدی قرار دارند.
سهم اندک ایران از بازار مصر
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص سهم ایران از بازار ۱۱۵ میلیارد دلاری مصر گفت: اگرچه روابط تجاری ایران و مصر فراز و نشیب های فراوانی در بیش از ۶ دهه گذشته چه در رژیم گذشته و چه در چهار دهه اخیر داشته است و بازسازی این روابط به دلایل مختلف زمان بر است ، اما می توان اراده فعلی دولت های دو کشور را به فال نیک گرفت و رشد ۸ ماهه تجارت ایران و مصر را آغازی برای شکوفایی تجاری و اقتصادی در آینده به ویژه با سفر رئیس جمهور ایران به مصر دانست و امیدواریم سهم کمتر از نیم درصدی این بازار به بیش از یک میلیارد دلار با رفع موانع تجاری و سیاسی موجود برسد.