به گزارش اکوبانک، بانک مرکزی گزارشی از وضعیت درآمد و هزینه خانوادههای ایرانی را در سال گذشته منتشر کرد که بر اساس آن متوسط هزینه ناخالص سالانه خانوار شهری بیش از ۳۴۰.۵ میلیون تومان و در هر ماه ۲۸ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) رشد ۴۸.۳ درصدی داشته است.
متوسط بُعد هر خانوار شهری هم در این گزارش ۳.۲۹ نفر در نظر گرفته شده است.
ایرانیها پارسال چه قدر هزینه داشتهاند؟
بیشترین هزینه خانوادههای ایرانی به بخش مسکن با متوسط ۳۴.۷ درصد و پس از آن به مواد غذایی و خورد و خوراک خانوار با ۲۹.۹ درصد اختصاص داشته که در مقایسه با ۱۴۰۱ سبد هزینههای خانوار ۴۴ درصد بزرگتر شده است.
۷.۸ درصد از رشد هزینههای خانوادههای ایرانی به انواع گوشت مختص بوده است.
خانوارهای ایرانی سال گذشته به طور متوسط ۱۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هزینه پوشاک و کفش کردهاند که نسبت به هزینههای پوشاک و کفش در سال ۱۴۰۱، رشد ۴۸.۱ درصد داشته است. این بخش از هزینهها، ۳.۹ درصد از کل سبد هزینهای خانوار محسوب میشود.
شهرنشینان ایرانی پارسال ۱۱۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای بخش مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها هزینه کرده بودند که هم ۳۴.۷ درصد از کل سبد هزینهها را شامل میشد و هم اینکه نست به سال قبل از آن (۱۴۰۱) رشد ۴۶.۹ درصدی داشت.
خانوارهای شهری در سال گذشته در حالی ۴.۹ درصد از سبد هزینهشان را بهداشت و درمان در بر گرفته بود که نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) افزایش ۵۰.۸ درصدی در هزینهها داشته است.
اگرچه تنها ۱.۳ درصد از سبد هزینهای خانوارها در سال گذشته به تفریح و امور فرهنگی اختصاص داشت اما رشد هزینههای این بخش در مقایسه با سال قبل از آن (۱۴۰۱) معادل ۷۷.۳ درصد رشد نشان میدهد.
درآمد ناتراز خانوادههای ایرانی در سال ۱۴۰۲
در سال گذشته خانوادههای شهری ایرانی به طور متوسط ۳۳۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان درآمد اعم از پولی و غیر پولی (درآمد غیر پولی به درآمدی که از محل اجاره ندادن به جیب مالکان مسکن ریخته میشود و نیز تولید کالای کشاورزی و غیر کشاورزی برای مصرف در خانواده گفته میشود) بوده است که ماهانه ۲۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان برآورد میشود. ۶۸.۵ درصد درآمدها پولی و ۳۱.۵ درصد را غیر پولی تشکیل میداده است.
درآمدهای خانوادهها در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ معادل ۴۷.۴ درصد افزایش داشته است.
کمترین میزان رشد درآمد به حقوقبگیران بخش دولتی با افزایش ۳۶.۸ درصدی و بیشترین میزان رشد درآمد خانوادهها در سال ۱۴۰۲ به فروش کالاهای دست دوم با ۵۲.۶ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ اختصاص داشته است.
همچنین ۷۷.۸ درصد از درآمدهای غیر پولی به رشد درآمد خانوارهای غیر مستأجر (مالکانی که اجاره مسکن نمیدهند) برمیگردد که درآمد حاصل از این بخش به جیب آنها رفته است.
اجاق گاز ۹۹.۹ درصد
جاروبرقی ۹۵.۷ درصد
ماشین لباسشویی ۹۲.۶ درصد
تلفن همراه ۹۹.۲ درصد