به گزارش اکوبانک، طرح نشاندار کردن مالیات پرداختی از سوی مودیان یکی از ابتکاراتی است که سازمان امور مالیاتی در سال گذشته از آن استفاده کرد تا رضایت مودیان را جلب کند. در حقیقت یکی از ابهامات همیشگی که به خصوص برای اصناف و کسبه برای پرداخت مالیات این بود که مالیات آنها کجا هزینه میشود. برهمین اساس سازمان امور مالیاتی تلاش کرد تا اختیار محل هزینه کرد مالیاتها را به دست خود مودیان بدهد.
گامی برای توسعه زیرساختهای مناطق محروم کشور/ مردم در اجرای پروژههای ملی سهیم شدند
طرح نشاندار کردن مالیاتها با هدف ایجاد ارتباط مستقیم بین پرداخت مالیات و توسعه پروژههای زیرساختی طراحی شده است. این برنامه با تخصیص مالیات به پروژههای خاص، به مودیان امکان میدهد مصرف مالیاتهای پرداختی خود را بهصورت شفاف مشاهده کنند و در تعیین اولویتها نقش داشته باشند.
در مناطق محروم، این طرح فرصتی فراهم میآورد تا مالیاتها به پروژههای ضروری مانند ساخت جاده، مراکز درمانی، و مدارس اختصاص یابد. این اقدام علاوه بر تسریع رشد این مناطق، انگیزه پرداخت مالیات را نیز افزایش میدهد.
با رفع نگرانیهای مودیان درباره مصرف غیرضروری منابع مالیاتی، اعتماد عمومی به دولت تقویت میشود و عدالت مالیاتی بهبود مییابد. اجرای این طرح، دستگاههای اجرایی و مدیران اجتماعی را قادر میسازد تا مودیان را به حمایت از پروژههای توسعهای سوق دهند و احساس تعلق اجتماعی را تقویت کنند.
برای موفقیت این طرح، طراحی دقیق، توجه به نیازهای اولویتدار کشور، و تأمین مالی پروژههای حیاتی ضروری است. طرح نشاندار کردن مالیاتها میتواند با همکاری دستگاههای دولتی و حمایت مودیان، گامی مهم در مسیر توسعه پایدار و شفافیت اقتصادی باشد.
جعفر قادری رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفته است که این برنامه بهویژه برای مناطقی که نیازمند توسعه و بهبود زیرساختها هستند، نظیر مناطق کمتر توسعهیافته، نقش بسیار مهمی دارد. در این مناطق، با انتخاب مودیان مبنی بر اینکه مالیاتشان به پروژههای ضروری و توسعهای مانند احداث جادهها، مراکز درمانی، و مدارس اختصاص یابد، مردم محلی به شکل ملموسی شاهد نتایج مثبت پرداختهای مالیاتی خواهند بود. چنین رویکردی نهتنها موجب افزایش انگیزه مودیان برای پرداخت به موقع مالیات میشود، بلکه بهبود و رشد مناطق محروم را نیز تسریع میکند.
عملکرد طرح نشاندار کردن مالیاتها در ۱۴۰۳/ ۲۰۰۰ هزار پروژه عمرانی تامین مالی شد
سیدمحمدهادی سبحانیان رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور در آخرین گزارش خود از طرح نشاندار کردن مالیاتها گفته بود که برای اولین بار در سال جاری ۳۵۰ هزار نفر با شرکت در طرح نشان دار کردن مالیات، محل مصرف مالیاتشان را خودشان انتخاب کردند.
وی گفته است که حدود ۲۰۰۰ پروژه در کشور با طرح نشان دار کردن مالیات تامین مالی شد که، ساخت و تجهیز ۳۲۴ مدرسه، ۳۶۴ پروژه آبرسانی، ۲۰۳ بیمارستان، اورژانس و خانه بهداشت بخشی از این پروژه ها بود. همچنین، ۱۸۷ پروژه در حوزه راهسازی (ساخت و توسعه راه ها و رفع نقاط حادثه خیز و …)، ۱۳۱ پروژه در حوزه فرهنگ و هنر و گردشگری(ساخت ، تکمیل و تجهیز زیرساخت های مرتبط با حوزه فرهنگ و هنر و گردشگری)، ۹۰ پروژه در حوزه طرح های روستایی(ساخت ، تکمیل و تجهیز طرح های هادی، ایستگاه های توسعه برق و مخابرات، آتش نشانی و … ) از جمله دیگر پروژه های هستند که در این طرح تامین مالی شدند.
جزئیات آخرین روند تامین مالی پروژههای عمرانی/ اصفهان در صدر اعتبارات تامین شده
با توجه به گزارش سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص وضعیت تامین اعتبار پروژهها مشاهده میشود که استانهای اصفهان، خراسان رضوی، کرمان، فارس و سیستان و بلوچستان بیشترین میزان اعتبارات لازم را نیاز داشتهاند.
از بین این استانها حجم قابل قبولی از اعتبار مورد نیاز در استان اصفهان معادل ۶۰۰ میلیارد تومان تامین شده است اما این رقم در استان کرمان به نسبت منابع مورد نیاز روند معکوسی داشته و از رقم حدود ۸۰۰ میلیارد تومان مورد نیاز برای پروژههای این استان، ۲۶۸ میلیارد تومان تامین شده است.
در این بین رقم مورد نیاز برای اعتبار لازم پروژههای استان تهران، که برابر ۳۵۸ میلیارد تومان بوده است، به طور کامل محقق شده است. همچنین رقم تعیین شده برای استانها یزد، هرمزگان و آذربایجان شرقی نیز تقریبا محقق شده است.
نگاهی به تجربه جهانی نشاندار کردن مالیاتها
چنین سیستمی که در ایران به عنوان نشان دار کردن مالیاتها شناخته میشود، در سطح جهانی گستردگی چندانی ندارد و تنها در برخی کشورها و آن هم به صورت محدود و منطقهای اجرا میشود. به طور مثال در برخی ایالتهای آمریکا، شهروندان از طریق بودجهریزی مشارکتی میتوانند درباره تخصیص بخشی از بودجههای محلی که از مالیاتها تأمین میشود، نظر دهند. این بودجهها معمولاً به پروژههای زیرساختی، آموزشی یا فرهنگی اختصاص مییابد.
در نمونه دیگر، در سوئیس، سیستم دموکراسی مستقیم به شهروندان اجازه میدهد درباره بسیاری از مسائل مالی، از جمله هزینهکرد مالیات، رأیگیری کنند. این امر در قالب رفراندومها یا نظرسنجیهای محلی اجرا میشود. همچنین در برخی مناطق فرانسه، از شهروندان دعوت میشود تا درباره پروژههایی که از مالیات محلی تأمین میشوند، اظهار نظر کنند.