روزنامه شرق در واکنش به آرزواندیشی و رؤیافروشی کسانی مانند الیاس حضرتی، فیاض زاهد و حسین مرعشی درباره مذاکرات تاکید کرد: ادعای سرمایهگذاری ۱۰۰۰میلیارد دلاری آمریکا در ایران، رؤیا و خیالات است.
به گزارش اکو بانک :اعتراض روزنامه اصلاح طلب شرق به شایعات مربوط به سرمایهگذاری ۱۰۰۰میلیارد دلاری آمریکا در ایران باعث شد تا کیهان نیز مطلب این روزنامه را در شماره امروز خود بازنشر کند.
کیهان نوشت: اخیراً رئیس و عضو شورای اطلاعرسانی دولت، و همچنین دبیرکل حزب کارگزاران مدعی سرمایهگذاریهای ۲۰۰۰ و ۲۵۰۰میلیارد دلاری در صورت حصول توافق شده بودند و حال آن که کل سرمایه خارجی جذبشده در دولت برجام ۴/۵ میلیارد دلار بود.
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «سرمایه خارجی؛ سراب یا واقعیت؟ / شرق، ادعای جذب اعداد بزرگ سرمایه به کشور را امکانسنجی میکند»، نوشت: پس از شروع مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا، ادعای عجیبی دهان به دهان چرخید و آن، اینکه ایران به دنبال توافقی است که بر مبنای آن، آمریکاییها ظرف ۲۰ سال، هزار میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کنند. به عبارت دیگر مطابق این ادعا آمریکا باید سالانه ۵۰ میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کند. این ادعای عجیب در شرایطی مطرح شد که پیش از این و پس از امضای برنامه ۲۵ساله همکاریهای مشترک ایران و چین گفته میشد که یکی از بندهای این برنامه سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری چینیها در ایران است. گذشته از این اعداد بزرگ دیگری درباره سرمایهگذاری روسیه در ایران مطرح شد که ادعای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری گازپروم روسیه با ایران از این دسته از مصادیق است.
پس از شروع تب مذاکره با آمریکا، ادعایی جنجالی درباره احتمال سرمایهگذاری هزار میلیارد دلاری آمریکا در ایران مطرح شد. این ادعا را اولینبار علی ماجدی، دیپلمات ایرانی مطرح کرد و گفت که مذاکرات بین امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل و ایلان ماسک، کارآفرین برجسته آمریکایی، باعث شده آمریکا برای هزار میلیارد دلار سرمایهگذاری به ایران بیاید. این موضوع در فضای رسانهای و میان افکار عمومی بازتاب گستردهای داشت.
شرق در ادامه از قول فریال مستوفی، رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی نوشت: ادعای جذب هزار میلیارد دلار سرمایه غیرواقعبینانه و فقط یک رؤیاست. اگر نگاهی به کشورهای پیشرفته و موفق در جذب سرمایهگذاری بیندازیم، میبینیم آنها با وجود زیرساختهای قوی، هنوز نتوانستهاند به چنین ارقامی دست پیدا کنند.
مستوفی تأکید میکند: صحبت از هزار میلیارد دلار سرمایهگذاری از سوی آمریکا، چیزی جز رؤیا و خیالپردازی نیست. حتی کشورهایی مانند چین و آمریکا، با وجود برخورداری از زیرساختهای پیشرفته و عظیم، در بهترین و بالاترین سالهایی که موفق به جذب سرمایهگذاری شدهاند، هرگز به ارقامی در حد هزار میلیارد دلار نرسیدهاند.
او معتقد است اعتمادسازی امری نیست که یکشبه انجام شود. اینکه امروز اعلام کنیم میخواهیم اعتمادسازی کنیم، به این معنا نیست که فردا سرمایهگذاران به ما اعتماد خواهند کرد. این موضوع نیازمند زمان و تلاش مستمر است؛ بنابراین ما باید برای جلب اعتماد و تأمین امنیت سرمایهگذاران کار کنیم. وقتی سرمایهگذاران داخلی ما سرمایه خود را از کشور خارج میکنند، چگونه انتظار داریم سرمایهگذاران خارجی به کشور بیایند؟ چرا سرمایهگذاران ایرانی سرمایه خود را به کشورهایی منتقل میکنند که حتی ممکن است از جهاتی کمتر از ایران توسعهیافته باشند؟ بنابراین، نخستین کاری که باید انجام دهیم، اعتمادسازی و ایجاد امنیت برای سرمایهگذاران است. ما باید تلاش کنیم ابتدا سرمایهگذاران داخلیمان را حفظ کنیم تا سرمایهشان را به کشورهای دیگر نبرند. وقتی سرمایهگذار داخلی حاضر به ماندن و سرمایهگذاری در کشور باشد، این خود تبدیل به چراغ راهی برای سرمایهگذاران خارجی خواهد شد.