درجا زدن بورس / رقبا در جذب سرمایه، گوی سبقت را ربودند

معاملات بازار سهام در هفته دوم بهمن تحت تأثیر احتمال بازگشایی نمادهای پتروشیمی، نوسان زیادی را پشت سرگذاشت که سرانجام عقب افتادن این اتفاق، بی‌اعتمادی سهامداران را به دنبال داشت و بازدهی شاخص‌های بورسی را منفی کرد.
بورس

به گزارش اکوبانک، پس از گذشت ماه‌های پرالتهاب، بازار سهام از دوم آبان روند صعودی به خود گرفت و رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند تا جایی که در این مدت شاخص کل بورس حدود ۴۰ درصد رشد کرد که بیشترین میزان بازدهی را در مقایسه با بازارهای رقیب مثل ارز، سکه و طلا از آن خود کرد.

رکوردشکنی بازار سرمایه در اواخر آبان نیز ادامه پیدا کرد و پس از حدود چهار ماه کانال ۲.۲ میلیون واحد را پس گرفت و چهارم آذر از مرز ۲.۳ میلیون واحد گذشت همچنین در اوایل آذرماه بود که پس از حدود ۱۹ ماه کانال ۲.۴ میلیون واحد را پس گرفت و در هفته دوم آذر برای نخستین بار وارد کانال ۲.۵ میلیون واحد شد و پس از آن رکوردهای جدیدی را به ثبت رساند از جمله اینکه بیست‌وچهارم آذر به کانال ۲.۶ میلیون رسید، یکم دی کانال ۲.۷ میلیون واحد را فتح کرد، چهارم دی وارد محدوده ۲.۸ میلیون شد، ۱۸ دی ماه از کانال ۲.۹ میلیون واحد عبور کرد اما از اواخر دی دوباره به پایین این کانال سقوط کرد.

برخی کارشناسان بر این باورند که بازار سرمایه از نظر بنیادی شرایط مطلوبی دارد، اما متغیرهای سیاسی، کمبود نقدینگی، بی‌اعتماد سهامداران و فعالیت نوسان‌گیری تاکنون باعث شده تا بازار نتواند آن‌طور که باید و شاید رشد کند.

بازار سهام در حالی هفته نخست بهمن را به پایان رساند که شاخص کل بازدهی منفی را به ثبت رساند، شاخص هم‌وزن نیز در جهت نماگر اصلی بازار عمل کرد و بازدهی کاهشی را به همراه داشت و فعالان بازار انتظار داشتند که برای قوی‌تر شدن سیکل صعودی بازار در هفته دوم بهمن، تصمیمات و راهکارهایی جدیدی اعلام شود.

موج منفی خبر بازگشایی نمادهای پتروشیمی

بررسی بازدهی بورس در هفته دوم بهمن ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که معاملات بازار سهام در هفته دوم بهمن تحت تأثیر احتمال بازگشایی نمادهای پتروشیمی، نوسانات زیادی را تجربه کرد و سرانجام به دلیل پیش‌خور شدن این خبر در هفته‌های گذشته، بازدهی شاخص‌های بورسی منفی شد.

با وجود اینکه روز شنبه رشد قابل توجهی در شاخص‌های بورسی دیده می‌شد، اما به دلیل نبود خبر بنیادی جدید و مؤثر، بورس از خریداران خالی و در نهایت بازدهی هفتگی شاخص کل منفی شد.

این هفته نگرانی سهامداران از تمدید اوراق سپرده ۳۰ درصدی نیز رمق بازار سهام را گرفت. اگرچه در ساعات پایانی روز دوشنبه بانک مرکزی اعلام کرد این اوراق را تمدید نخواهد کرد و روز چهارشنبه نیز خبرها حاکی از کاهش نرخ سود این اوراق تا ۲۵ درصد بود.

افت شاخص کل و هم‌وزن

نمودار شاخص کل در سه روز پس از شنبه، رشد اول هفته را پس گرفت و در نهایت در هفته دوم بهمن، حدود ۰.۴۶ کاهش داشت به این ترتیب نماگر اصلی بازار سهام از تراز دو میلیون و ۸۱۴ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۸۰۱ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید.

افت بازار در سهم‌های کوچک اما با شدت بیشتری در سهم‌های کوچک دیده شد و شاخص هم‌وزن در این هفته با کاهش ۱.۰۵ درصدی به تراز ۸۷۸ هزار واحدی رسید. حجم معاملات خرد در این هفته کاهش حدود ۱۰ درصدی داشته است. به نحوی که در چهار روز معاملاتی هفته دوم بهمن‌ماه، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی به ۱۴.۷ میلیارد برگه سهم رسید.

میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته رشد داشته است؛ به طوری که میانگین هفتگی این شاخص ۹ هزار و ۵۵۲ میلیارد تومان شد و برآیند تراز ورود و خروج پول حقیقی در هفته دوم بهمن، خروج ۶۷۰ میلیارد تومانی پول حقیقی را از بازار سهام نشان می‌دهد که بخش بزرگی از این مبلغ، روز یکشنبه از بورس خارج شده است.

 

سیگنال بی‌اعتمادی به سرمایه‌گذاران

مصطفی صفاری، کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار ایمنا گفت: به تازگی خبر موافقت شورای بورس با بازگشایی سهام پتروشیمی منتشر شد که تأثیر بسیار مثبتی بر بازار سهام داشت البته قرار بود که این اتفاق از شنبه رخ دهد اما بازگشایی سهام پتروشیمی یک روز عقب افتاد و در نهایت اعلام شد که باید شفاف‌سازی منتشر کنند.

وی با اشاره به ابلاغ دستور شفاف‌سازی شرکت‌های پتروشیمی در ماه گذشته افزود: این تأخیر تصمیم‌گیری در بازگشایی نمادها سیگنال مثبتی برای بازیگران بازار نبود و به یک بدقولی برای سازمان بورس تبدیل شد که هرچه بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران بورس بیشتر شود، صف فروش نیز طولانی‌تر خواهد شد.

کارشناس بازار سرمایه، سهام بورس را ارزنده دانست و ادامه داد: ارزش بورس به ۱۲۰ میلیارد دلار رسیده است که این عدد با چشم‌انداز ۴۰۰ میلیارد دلاری سازمان بورس بسیار متفاوت است اما از سوی دیگر اگر به اتفاقات رخ داده در فضای جهانی نگاه کنیم، می‌بینیم که نرخ طلا افزایش پیدا کرده و به دنبال آن بسیاری از سرمایه‌ها در دنیا به سمت طلا رفته است.

عادت بورس به شرایط بحرانی

صفاری با اشاره به تأثیر افزایش نرخ انس طلای جهانی بر بازار بورس ادامه داد: درست است که شاخص بورس این هفته منفی بوده اما بازدهی صندوق‌های طلا مثبت بوده است که نشان‌دهنده جابه‌جایی سهام به این سمت است و به نظر می‌رسد هرچقدر اطلاعات درست‌تری به بازار ارائه شود، اعتماد مردم بیشتر می‌شود.

وی تأخیر در اجرای تصمیمات را به زیان بازار سهام دانست و تاکید کرد: می‌بینیم حتی گشایش‌هایی که انجام می‌شود با صف در حال انجام است به این دلیل که پس از گذشت بیش از یک ماه توقف می‌بینیم هنوز بورس معتقد به باز کردن نمادهای معاملاتی با صف است و این پیام خوبی به بازیگران بازار نیست.

کارشناس بازار سرمایه درباره ادامه محدودیت دامنه نوسان خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد بورس به زمان بحرانی عادت کرده و هنوز هم در این تصور است که از بحران خارج نشده به همین دامنه نوسان ادامه دارد که لازم است این ساختار اصلاح شود در غیر این صورت با روشی که پیش گرفته شده است جذابیت بازارهای دیگر در حال افزایش است و پول به سمت آنها حرکت می‌کند.

ابهام بازیگران بازار از وضعیت روزهای آینده

صفاری با اشاره به پیش‌بینی بازگشایی سهام پتروشیمی تا روز یکشنبه هفته آینده ادامه داد: بازیگران بورس هنوز با این ابهام روبه‌رو هستند که آیا این بار سهام با صف‌های خرید باز خواهد شد یا بدون دامنه این اتفاق رخ می‌دهد.

وی با اشاره به کاهش جذابیت بازار سرمایه پس از روی کار آمدن دولت جدید آمریکا گفت: پس از تهدیدهای ترامپ همچون تعیین تعرفه ۲۵ درصد به کانادا و مکزیک و تعریف ۱۰ درصدی برای چین همچنین تبدیل اوراق قرضه آمریکا در چین به سمت طلا و افزایش نرخ طلا در این هفته باعث شده جذابیت بازار طلا افزایش پیدا کند و مردم اگر پولی داشته باشند در بازار طلا سرمایه‌گذاری می‌کنند.

کارشناس بازار سرمایه چاره‌اندیشی مسئولان سازمان بورس برای عبور از شرایط کنونی را ضروری دانست و افزود: باید هرچه سریع‌تر تصمیمات حمایتی از بازار سهام گرفته شود در غیر این صورت با روندی که مسئولان در پیش گرفته‌اند اتفاق خاصی در بازار رخ نخواهد داد.

صفاری حمایت‌های لازم از بورس را اجرای تصمیمات گرفته شده برای کمک به رونق بازار عنوان کرد و توضیح داد: در ماه‌های گذشته اعلام شد که قرار است فروش خودرو به بورس کالا انتقال پیدا کند اما این اتفاق در عمل رخ نداد، همچنین قرار بود بسیاری از شرکت‌ها از جمله بانک‌ها افزایش سرمایه و حسابرسی‌های خود را اعلام کنند که خبر ماه گذشته باعث مثبت شدن بازار سهام‌های بانکی‌ها شده بود هنوز به اقدام عملی نرسیده است.

 

مشکلات شرکت‌ها و واحدهای تولیدی بورسی

از سوی دیگر به گفته فرهنگ قراگوزلو؛ کارشناس بورس مدت‌ها است که اصلاح زیرساخت‌ها در بورس ایران مطرح بوده که در کنار آن اصلاح دامنه نوسان و کاهش حجم مبنا نیز در دستورکار مدیران سازمان بورس قرار داشته اما نکته مهم آن است که این کار باید زمانی اجرایی شود که وضعیت شرکت‌ها مساعد باشد.

وی با اشاره به کاهش سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی و برداشت از مداوم از درآمدهای شرکت‌های واردکننده ارز اظهار کرد: نرخ خوراک شرکت‌ها نیز همواره ثبات ندارند که در چنین شرایطی صحبت کردن از حذف دامنه نوسان و کاهش حجم مبنا به اولویت‌های دسته چندم تقلیل پیدا خواهند کرد.

کارشناس بورس دامنه نوسان و حجم مبنا را موضوعات مهمی بورس دانست و گفت: بهتر است پیش از تمرکز بر این دو، بیشتر به فکر اجرای طرح‌های توسعه‌ای و کاهش ناترازی انرژی شرکت‌ها و واحدهای تولیدی که سهامشان در بورس معامله می‌شوند، بود زیرا امروز کشور با مشکلات اقتصادی و زیست‌محیطی روبه‌روست که مستقیم بر سودآوری شرکت‌ها و سازوکارهای تولیدی‌شان اثرات منفی گذاشته، حذف دامنه نوسان و حجم مبنا خیلی اثرگذار نخواهد بود.

وی افزایش سودآوری شرکت‌ها و رفع مشکلات اقتصادی را دارای تأثیر مستقیم بر عمق معاملات بازار معرفی کرد و یادآور شد: اصلاح دامنه نوسان و حجم مبنا برای قسمت‌های آخر اصلاحات اقتصادی و بازار سرمایه است. در این مقطع بهتر است به دنبال اصلاح موارد اصلی‌تر بود. هر باز گذاشتن دامنه نوسان یکی از مطالبات جدی است ولی تا زمانی که اصلاحات اقتصادی اتفاق نیفتد خیلی نمی‌توان بر آن تمرکز داشت.

به گزارش ایمنا، این هفته شاخص‌ها در شرایط منفی به کار خود پایان دادند و سایه و حواشی خبر منفی استیضاح وزیر اقتصاد همچنان بر بازار سنگینی می‌کند با این حال کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند با توجه به اخبار بازگشایی نماد پتروشیمی‌ها و تغییرات نرخ سود گواهی سپرده خاص، می‌توان روند بازار را در هفته آینده مثبت ارزیابی کرد.

لینک کوتاه خبر:

http://ecobank.news/?p=12479

  • تازه‌ها
  • داغ‌ترین خبرها

مهم‌ترین‌ها

پیشنهاد سردبیر