به گزارش اکوبانک؛ مهدی غضنفری؛ مدیرعامل صندوق توسعه ملی در نشست خبری به مناسبت چهاردهمین سالگرد تاسیس صندوق توسعه ملی اظهار کرد: برای دستیابی به حکمرانی بهتر باید به تدریج سازوکارها بهبود دهیم و این مستلزم توجه به نظریات و مبانی تئوری است. تبدیل عواید نفت و گاز به ثروت ماندگار و مولد و حفظ سهم نسلهای آینده در حوزه نفت و گاز یکی از ماموریتهای اصلی صندوق توسعه ملی است.
وی افزود: ثروت ماندگار مثل بودجه نیست که هر سال مصرف شود و تامین مالی و مشارکت صندوق باید زایش داشته باشد و همواره افزایش یابد، بنابراین پروژههای زیانده با ماموریت صندوق سازگار نیست. حفط سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز بسیار مهم است. هر چیزی که منابع صندوق را کاهش دهد، در واقع سهم نسلهای آینده استفاده شده است.
غضنفری ادامه داد: صندوقهای توسعه در سطح جهان به طور متوسط ۶ درصد بازدهی سالانه دارند و فعالیتهای صندوق توسعه ملی در ایران نیز باید بر همین اساس باشد. در نگاه و رویکرد نسبت به صندوق توسعه ملی باید به این نکاتی که مطرح شد، حتما توجه شود.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی گفت: توسعه ابزارها، توسعه کسب و کارها، توسعه آیهوپ و نحوه بنگاهداری، توجه به سرمایهگذاری در داخل و خارج از کشور، وصول مطالباتی که معوق شده بود و مسئله اطلاعرسانی به منظور شفافیت ۶ محور اصلی فعالیتهای صندوق در دوره اخیر است.
وی اظهار داشت: در حوزه توسعه ابزارها، اوراق مرابحه ارزی را دو ماه قبل با بانک مرکزی راهاندازی کردیم. ابزارهایی مثل سپردهگذاری مقید نوع ۱ و نوع ۲ نیز اجرایی شد. برای ارزهایی که در راستای تصمیمات مقامات بالادستی به ریال تبدیل شده بود، ابزار ریال مانا را تعریف کردیم که منابع تبدیل شده به ریال را با ارز پگ میکنیم که با نوسانات ارزی ارزش آن کم نشود.
غضنفری خاطر نشان کرد: در توسعه حوزه کسب و کار نیز صندوق کمتر در حوزه نفت و گاز و هوش مصنوعی، انرژیهای تجدیدپذیر و چنین مسائلی حضور داشت، اما امروزه صندوق کارگروههایی دارد که در طرحهایی که در این حوزهها ریسک پائین و سود بالایی دارند مشارکت کند.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی ادامه داد: بسیاری از صندوقهای بیمه و بانکها فعالیت زیادی در حوزه بنگاهداری دارند. ما با بنگاهداری صندوق توسعه ملی مخالفیم. امر بنگاهداری کار بسیار تخصصی است که صنعتهای ملی هیچگاه قادر نیستند ابعاد آن را اجرا کنند. صندوق به هیچ وجه در هیچ حوزهای بنگاهداری نمیکند بلکه هدف از مشارکت سهم بردن از سود فعالیت و کسب و کار است.
وی در ادامه افزود: در حوزه سرمایهگذاری داخلی و خارجی نیز اقدامات بسیاری انجام شده و این اقدامات تداوم خواهد داشت. در حوزه وصول مطالبات نیز اقدامات بینظیری انجام شده است. خط قرمز ما این است که اگر ارز پرداخت شده، ارز نیز دریافت شود. مطالبات صندوق با نرخ روز ETS محاسبه میشود. اگر بخواهیم ارز را با همان نرخی که آن را پرداخت کردیم، دریافت کنیم، این اقدام با ماموریتهای صندوق تعارض دارد.آخرین حوزه نیز اطلاعرسانی است که تلاش کردیم به صورت دورهای عملکرد خود را به صورت شفاف بیان کنیم.
غضنفری تاکید کرد: یکی از دلایل افزایش تامین مالی طرحها توسعه ابزارهاست. برای مثال در حوزه نفت و گاز طرحها آنقدر بزرگ هستند که تامین وثایق برای آن بسیار سخت و تقریبا غیرممکن است. بنابراین صندوق توسعه ملی با توسعه ابزارها، این امکان را فراهم کرده که بتواند با ابزارهای طراحی شده، در طرحها بدون اینکه با ریسک بالا موجه شود، سرمایهگذاری کند.