برنامه‌های مهم بانک مرکزی برای حمایت از «سرمایه‌گذاری برای تولید»

فرزین گفت: ما در فضای عدم قطعیت و نااطمینانی اقداماتی را انجام داده‌ایم تا بتوانیم تاب‌آوری و پایداری را در اقتصاد برقرار کنیم.

به گزارش اکو بانک: مراسم افتتاحیه سی‌و‌دومین همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی با موضوع «اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی»، صبح امروز؛ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های بانک مرکزی برگزار شد.

محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی در ابتدای این مراسم با بیان اینکه همایش سیاست‌های پولی و ارزی نقش بسیار مهمی در تولید ایده، فکر و برنامه برای بانک مرکزی و نظام بانکی دارد، اظهار کرد: در سال‌های اخیر کارگاه‌های آموزشی و تخصصی که به جریان برگزاری همایش اضافه شده در افزایش دانش تخصصی پولی و بانکی بسیار اثرگذار بوده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: سی‌دومین سال همایش تفاوت‌های اساسی با سال‌های گذشته دارد. با تعداد زیادی از قوانین جدید مواجه هستیم که تغییرات بسیاری را در حوزه پول و بانک و وظایف بانک مرکزی ایجاد می‌کند.

وی افزود: در همایش امسال اولین سالی است که قانون بانک مرکزی را بررسی خواهیم کرد. قانون برنامه هفتم که تکالیف بسیاری را بر عهده بانک مرکزی و بانک‌ها می‌گذارد نیز سال گذشته ابلاغ شده است. از سوی دیگر در یکسال اخیر اتفاقات بسیاری در حوزه سیاسی و اقتصادی افتاده که اثر بسیاری بر شبکه بانکی داشته است.

فرزین تصریح کرد: گرچه همواره بخش عمده‌ای از تصمیم‌گیری‌ها در اقتصاد ایران در فضای نااطمینانی بوده، اما در سال‌های اخیر اتفاقات بسیاری نیز در سطح جهانی افتاده که کار را برای بانک مرکزی سخت‌تر کرده است.

سال ۱۴۰۳ به اندازه یک‌دهه شاهد تکانه‌‌های سیاسی و امنیتی بودیم

رئیس‌کل بانک مرکزی اظهار کرد: در سال گذشته تکانه‌های سیاسی مختلف بسیار رخ داد که می‌توانست در طول یک دهه اتفاق بیافتد، اما در یک سال اتفاق افتاد. ما در فضای عدم قطعیت و نااطمینانی تصمیم‌گیری می‌کنیم و اقدامات مختلفی را انجام داده‌ایم تا بتوانیم تاب‌آوری و پایداری را در اقتصاد کشور برقرار کنیم.

وی تصریح کرد: گروهی در بخش پولی و بانکی فکر می‌کنند که مقررات مانع است و جلوی سودآوری را می‌گیرد، اما این تفکر اشتباه است. قوانین و مقررات به ویژه در شرایط مواجهه و تکانه‌های سیاسی بستر رشد را فراهم می‌کند. قوانین و مقررات به ویژه در شرایط نااطمینانی یک نعمت است که به حفظ ثبات مالی کمک می‌کند. ثبات مالی یک نعمت است و باید از آن حفاظت کنیم.

فرزین گفت: قانون جدید بانک مرکزی که آغاز اجرای آن در سال گذشته و همزمان با اتفاقات سیاسی مختلف و تغییرات در ریاست جمهوری بود، از سه بخش اصلی اهداف، کارکرد‌ها و ساختار تشکیل شده است.

رئیس‌کل بانک مرکزی تصریح کرد: در اهداف این قانون، رشد و کمک به عدالت اجتماعی به عنوان یک هدف برای بانک مرکزی در قانون جدید آمده است. در زمینه کارکرد هم، حیطه نظارتی بانک مرکزی به ویژه در حوزه‌های غیربانکی افزایش یافته است. اگر به مواد این قانون جدید بانک مرکزی دقت کنیم، یک وظیفه توسعه‌ای بر عهده بانک مرکزی گذاشته شده است که در حوزه ساختار‌ها نیز تغییر شورای پول و اعتبار به هیات عالی بانک مرکزی را داریم.

وی افزود: امروزه یک دادگاه ویژه برای فعالیت‌های بانکی و پولی در قانون داریم که این مورد در قانون قبلی نبود که موجب می‌شد در بسیار از پرونده‌های پولی و بانکی با مشکل مواجه شویم. با اجرای قوانین جدید بانکداری مرکزی در سال‌های آتی تغییرات مهمی خواهیم داشت.

فرزین تاکید کرد: البته در قانون جدید بانک مرکزی برخی از مواردی که نقص دارد باید در قانون جدید بانکداری رفع شود و برای آن نیز برنامه‌هایی داریم.

تقویت نظارت بر نحوه مصرف تسهیلات

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: براساس برنامه هفتم باید یک شرکت مدیریت دارایی تاسیس شود تا دارایی‌های بانک‌های را دریافت و مدیریت کند، این اقدام علاوه بر گسترش دامنه فعالیت‌های صندوق، مقدمه‌ای برای تخصصی‌سازی بانک‌ها است؛ موضوعی که در قانون جدید بانکداری نیز پیش‌بینی شده است.

وی افزود: ما بانک‌ها را به شش گروه تخصصی تقسیم می‌کنیم به طوری که در آینده نزدیک، ساختار بانک‌ها به‌طور اساسی دچار تحول خواهد شد و آنها باید جایگاه خود را در یکی از این شش گروه پیدا کرده یا خود را با آن تطبیق دهند.

فرزین بیان کرد: ما در حال عبور از مدل سنتی بانکداری به سوی الگویی نوین در نظام بانکی و بانکداری مرکزی هستیم و باید برای این تحول آمادگی لازم را پیدا کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: بیش از ۹۰ درصد از نظام تأمین مالی کشور وابسته به نظام بانکی است، بی‌تردید بانک‌ها نقشی کلیدی در فرایند سرمایه‌گذاری ایفا می‌کنند.

وی با اشاره به فرمایشات رهبری در مورد سرمایه گذاری در حوزه تولید تاکید کرد: یکی از برنامه‌های مهم ما، تأمین مالی جهش تولید است. هدف این برنامه، حمایت مؤثر و ساده‌تر از تأمین مالی سرمایه در گردش واحد‌های کوچک و متوسط است.

وی افزود: متأسفانه بررسی‌های سال گذشته نشان داد که در زمینه تامین مالی بنگاه‌های کوچک ضعف وجود دارد. از همین رو، یکی دیگر از اهداف مهم ما، تقویت نظارت بر نحوه مصرف تسهیلات است. منابعی که به‌عنوان تسهیلات بانکی پرداخت می‌شود، باید به‌دقت کنترل شود تا اطمینان حاصل گردد که این منابع منحرف نشوند.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: از فروردین‌ماه امسال، بانک مرکزی به‌صورت آزمایشی، حسابی را تحت عنوان جهش مالی تولید در بانک ملی راه‌اندازی کرده است. این حساب در حال حاضر در مرحله آزمایشی قرار دارد و به‌زودی در سایر بانک‌ها نیز توسعه خواهد یافت. بانک مرکزی به‌عنوان مرجع تولید دانش و تحقیق و توسعه در این پروژه نقش محوری دارد و با تهیه مقررات و ارائه حمایت، تلاش می‌کند تأمین مالی به صورت هدفمند و مؤثر انجام شود.

فرزین تاکید کرد: تأمین مالی سرمایه در گردش به معنای حفظ سرمایه‌گذاری‌های موجود است؛ یعنی پروژه‌هایی که تأمین مالی شده‌اند، نباید در میانه راه رها شوند. بسیاری از ظرفیت‌های تولیدی کشور امروز به دلیل کمبود منابع مالی راکد مانده‌اند و هدف ما این است که آنها را فعال و بهره‌ور کنیم.

بانک‌ها می‌توانند محور تحولات باشند

رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: برای سرمایه‌گذاری‌های جدید نیز برنامه‌ای تحت عنوان سرمایه‌گذاری بانکی برای تولید داریم البته این به این معنا نیست که سایر نهاد‌های تأمین مالی، مانند بازار سرمایه یا سرمایه‌گذاری خارجی، نقشی ندارند.

وی افزود: آمار‌ها نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در کشور به‌طور قابل توجهی کاهش یافته، حتی تأمین مالی خارجی نیز کم‌رنگ شده است. در حالی که تأمین مالی خارجی، به‌معنای تعامل فعال نظام مالی کشور با جهان است و باید تقویت شود.

فرزین بیان کرد: به‌دلیل نقش گسترده بانک‌ها، آنها می‌توانند محور تحولات باشند. ما می‌خواهیم به بنگاه‌هایی که رفتار شفاف دارند کمک کنیم تا تأمین مالی آنها به‌درستی انجام شود.

وی افزود: اگر هر بانک در یک یا چند حوزه تخصصی فعالیت کند و مسئولیت تأمین مالی آن بخش‌ها را بپذیرد، کارایی نظام بانکی افزایش می‌یابد. به همین منظور، به‌زودی پورتال سرمایه‌گذاری بانکی برای تولید هدفمند راه‌اندازی خواهد شد.

۴۸۵ همت منابع تامین مالی زنجیره‌ای بنگاه‌ها

رئیس‌کل بانک مرکزی تاکید کرد: در حوزه تامین مالی ارزی، ما از سال گذشته فروش اوراق صکوک ارزی را در مرکز مبادله ارز و طلای ایران شروع کردیم و برای امسال آمادگی عرضه ۲ میلیارد دلار صکوک ارزی را داریم. ۶۰ میلیون دلار اوراق قرضه ارزی را در ماه گذشته عرضه کرده‌ایم و ۲۰۰ میلیون دلار اوراق نیز هفته آینده برای تامین مالی ارزی یکی از بنگاه‌های اقتصادی کشور در مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه می‌شود. با صندوق توسعه ملی در این زمینه همکاری داریم و از تمام ظرفیت مرکز مبادله برای این کار استفاده خواهیم کرد.

وی افزود: تامین مالی ارزی برای بنگاه‌هایی است که صادرکننده هستند. یعنی می‌توانند با صادر کردن، درآمد ارزی خود را پوشش دهند. به زودی در مرکز مبادله ایران روش فروش اعتباری و بازار سلف ارزی را ایجاد خواهیم کرد که به گسترش تامین مالی ارزی کمک می‌کند.

فرزین اظهار کرد: آخرین برنامه نیز توسعه تامین مالی زنجیره‌ای است که برنامه داریم ۴۸۵ همت منابع تامین مالی زنجیره‌ای را تا انتهای امسال در اختیار بنگاه‌های اقتصادی قرار دهیم.

رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: اوراق گام، کارت رفاهی متصل به اوراق گام، برات الکترونیکی و فکتورینگ ابزار‌هایی است که در این زمینه به کار گرفته می‌شود.

وی افزود: بانک صنعت و معدن به تازگی برای اولین بار ۶ فقره برات الکترونیکی را منتشر کرده است و امیدواریم به زودی استفاده از این ابزار در سایر بانک‌ها نیز گسترش پیدا کند.

فرزین عنوان کرد: از ابزار فکتورینگ نیز استفاده می‌کنیم و امیدواریم امسال بتوانیم استفاده از این ابزار را نیز توسعه دهیم.

 

لینک کوتاه خبر:

http://ecobank.news/?p=16313

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • تازه‌ها
  • داغ‌ترین خبرها

مهم‌ترین‌ها

پیشنهاد سردبیر